INTERVIU CU ELENA UDREA. Cum răspunde atunci când e întrebată ce are BOC și nu are BLAGA pentru a fi șeful PDL. PLUS: Candidează Elena Udrea la Primăria Capitalei? EXCLUSIV

INTERVIU CU ELENA UDREA. Cum răspunde atunci când e întrebată ce are BOC și nu are BLAGA pentru a fi șeful PDL. PLUS: Candidează Elena Udrea la Primăria Capitalei? EXCLUSIV
Publicat: 23/07/2012, 17:49
Actualizat: 23/07/2012, 17:51

Elena Udrea a acceptat să răspundă întrebărilor ziaruluigândul cu o ziînainte de alegerile din PDL. Udrea, unul dintre cei mai aprigisusținători ai lui Emil Boc, spune că actualul președinte alpartidului „este un om care a fost validat electoral și înadministrație”.

Întrebată ce are Boc și ce nu are în opinia sa Vasile Blagapentru a fi șeful PDL, Udrea spune că „președintele partidului estemai ales cel care îl reprezintă în exterior, care are capacitateade a media atât cu cei din afara partidului cât și între proiectelepolitice proprii ale membrilor de partid, oameni cu personalitățidiferite. Mai puțin înseamnă să fii un bun organizator, ceea ce sespune despre Vasile Blaga”.

Ministrul Dezvoltării se întreabă retoric „De câte ori l-ațivăzut pe Vasile Blaga în public, la televizor, apărându-și partidulori susținând vreo cauză a PDL? Când l-ați văzut luând poziție fațăde atacurile adversarilor partidului sau polemizând cu vreunuldintre aceștia?”.

Rugată să explice de ce acum un an, în interiorul partidului,vota pentru demisia Guvernului Boc, iar acum este susținătorulpremierului Boc, Elena Udrea spune că „sunt două lucruri diferite.Am fost de părere că Guvernul are nevoie de un nou început, de oechipă mai puțin asociată măsurilor nepopulare luate până acum laPalatul Victoria și deci mai credibilă. Niciodată însă nu m-ațiauzit spunând că Emil Boc nu trebuie să mai fie președintelePDL.”

Întrebată dacă, după alegerile din PDL, nu ar fi oportun ca EmilBoc să își dea demisia pentru a face loc unei astfel de „echipe maipuțin asociată cu măsurile nepopulare”, Elena Udrea spune că”acțiunile politice majore se decid în funcție de obiectivele pecare un partid le urmărește și de contextul în care se găsește la oanumită etapă. Ceea ce la un anume moment putea fi potrivitscopului propus poate fi ulterior depășit, inutil. Și invers”.

În cadrul interviului, pe care îl puteți vedea mai jos,ministrul Dezvoltării explică de ce vrea să candideze doar pentru ofuncție de vicepreședinte, vorbește despre relațiile tensionate pecare le-a avut cu liderii PDL care îl susțin pe Vasile Blaga, spunece ar trebui să facă PDL după alegeri și răspunde la întrebarea:”Veți candida la Primăria Capitalei?”

INTERVIUL INTEGRAL

Ce are Boc și nu are Blaga?

Elena Udrea: Președintele Emil Boc este un omcare a fost validat. Atât politic electoral, cât și înadministrație. Emil Boc a câștigat alegerile la Cluj-Napoca în 2004în fața lui Ioan Rus, ministru de Interne al partidului-stat PSD,poate cea mai grea bătălie electorală de la localele din acel an.Și-a recâștigat mandatul în 2008, cu peste 70%, a transformatCluj-Napoca în al doilea oraș ca importanță al țării. Partidul acâștigat absolut toate alegerile cu Emil Boc în frunte. PDL adevenit principalul partid al României, iar acest lucru estedovedit de atenția pe care toată presa și dumneavoastră o acordațisubiectului. În mod cert are nevoie să fie condus în continuare nunumai de un președinte câștigător, ci chiar de o echipă formată dinoameni care au obținut victorii în fruntea organizațiilor lor.

Mi-ați spus ce are Boc, nu și ce nu are Blaga. Deci, îilipsește lui Vasile Blaga „ceva” pentru a fi președintelePDL?

Elena Udrea: În opinia mea, președintelepartidului este mai ales cel care îl reprezintă în exterior, careare capacitatea de a media atât cu cei din afara partidului, cât șiîntre proiectele politice proprii ale membrilor de partid, oamenicu personalități diferite. Mai puțin înseamnă să fii un bunorganizator, ceea ce se spune despre Vasile Blaga. Pentruorganizare există funcția de Secretar General. Președintelepartidului trebuie să fie precum comandantul în luptă: cel careeste în fruntea oastei o încurajează și o entuziasmează prinexemplul personal. De câte ori l-ați văzut pe Vasile Blaga înpublic, la televizor, apărându-și partidul ori susținând vreo cauzăa PDL? Când l-ați văzut luând poziție față de atacurileadversarilor partidului sau polemizând cu vreunul dintreaceștia?

Ce procente are PDL în sondaje?

Elena Udrea: Ca principal partid al majoritățiiparlamentare, nu am guvernat cu ochii la sondajele de opinie.Atunci când am luat atât de necesarele măsuri de reechilibrarebugetară, știam că nu ne va face bine electoral. Am considerat însăcă este mai important ca economia României să se însănătoșească,decât să acționăm populist și iresponsabil pentru a ne menține însondaje în top. Pe măsură ce România va ieși cu adevărat din criză,PDL va crește. De altfel, această tendință este evidentă și dacă văuitați pe ultimele sondaje apărute. Unele dintre ele comandatechiar de USL. PDL a trecut de 20%, în timp ce USL scade cu mareviteză.

Credeți că Emil Boc reprezintă un avantaj, din punct devedere al imaginii, pentru PDL?

Elena Udrea: Emil Boc este un premier curajos,determinat și responsabil. Este prim-ministrul de numele căruia seva lega redresarea economică a țării. Numele său nu a fost înniciun moment legat de acuzații de corupție. Da, eu cred că EmilBoc reprezintă un port-stindard pentru PDL, când vine vorba de a-șiarăta curajul politic, de a arăta că este cinstit, iar prezența saîn fruntea partidului este o garanție că PDL va continua pe drumulreformării României.

Anul trecut, când în interiorul partidului s-a supus la votdacă Emil Boc să demisioneze, dvs ați votat pentru. Cum se face căacum sunteți unul dintre susținătorii cei mai aprigi ai domnieisale?

Elena Udrea: Sunt două lucruri diferite. Amfost de părere că Guvernul are nevoie de un nou început, de oechipă mai puțin asociată măsurilor nepopulare luate până acum laPalatul Victoria și deci mai credibilă. Niciodată însă nu m-ațiauzit spunând că Emil Boc nu trebuie să mai fie președintele PDL.Ba din contră, rezultatele dovedesc că și-a îndeplinit toateobiectivele asumate în fruntea PDL . Cu Emil Boc președinte, PDL afost invincibil în alegeri. Cred că tocmai faptul că am spusîntotdeauna ce am crezut atunci când a fost vorba de a lua deciziiimportante pentru PDL face mai legitimă susținerea mea de acum.

Dacă Emil Boc pierde alegerile în partid, ar trebui să-șidea demisia din Guvern?

Elena Udrea: Nu cred că se pune problema caEmil Boc să piardă președinția partidului.

Reformulez întrebarea. După alegerile din PDL, în opiniadvs, ar fi oportun ca Emil Boc să renunțe la conducerea Guvernuluipentru a lăsa loc, așa cum dvs spuneți, unei „echipe mai puținasociate măsurilor nepopulare luate până acum la Palatul Victoriași deci mai credibilă”?

Elena Udrea: Acțiunile politice majore se decidîn funcție de obiectivele pe care un partid le urmărește și decontextul în care se găsește la o anumită etapă. Ceea ce la unanume moment putea fi potrivit scopului propus poate fi ulteriordepășit, inutil. Și invers. Deci, orice decizie vom lua pe viitor,va fi ca urmare a unei analize obiective pe care o vom faceatunci.

„Unele blonde stăteau în trecut pe lângă Bitner șiPetrache”, spunea Radu Berceanu referindu-se la dvs. V-ați certatcu domnul Berceanu, ce s-a întâmplat de vă atacați așa subcentură?

Elena Udrea: Înțeleg că Radu Berceanu a negatcă s-ar fi referit la mine. De altfel, pe dumnealui l-am auzitschimbând politețuri cu Adrian Năstase într-o emisiune a Antenei 3.Nu am un conflict cu Radu Berceanu sau cu vreo persoană din echipade susținători ai lui Vasile Blaga, totul țíne de logica alegerilorinterne. Nu pot să accept însă ca partidele din opoziție șiteleopoziția să intervină în competiția din PDL pentru a-l susținepe unul dintre candidații la președinția partidului. Dacă nu îlvotez pe Vasile Blaga ca președinte al PDL, lucrul acesta sedatorează sigur și faptului că mi-a fost recomandat de VictorPonta, dar și prestației celor două posturi de televiziune careatacă constant PDL și pe Emil Boc, dar niciodată pe fostul ministrude Interne.

Mai controlează Traian Băsescu PDL?

Elena Udrea: Relația dintre PDL și TraianBăsescu este una de parteneriat. De când Traian Băsescu a devenitpreședintele țării, în PDL au început schimburile de generații, iarpartidul a crescut din punct de vedere al cuprinderii sale.Uitați-vă la parlamentarii PDL, puțini sunt cei care l-au cunoscutdirect pe Traian Băsescu ca președinte de partid. Vorbeam despre unparteneriat între președinte și principalul partid de guvernământ,în sensul în care, de exemplu, am convenit să fim parteneri înreformarea și modernizarea României.

Șeful statului căuta un premier independent. A rămas înpicioare intenția?

Elena Udrea: Asta ar trebui să îl întrebați pepreședinte. Astăzi Guvernul are un prim-ministru în funcție. PDL asuferit ca imagine din cauza măsurilor de reechilibrare bugetară.Acum trebuie să câștige și beneficiile rezultate din redresareaeconomică a României. Acesta trebuie să fie un obiectiv prioritarpentru noi.

Ați mai face un Guvern alături de PNL sau PSD?

Elena Udrea: PDL a crescut foarte mult înultimii ani, s-a consolidat. Ba chiar s-a maturizat. Cred că neîndreptăm spre un sistem politic bipartidic. Un partid de dreaptaputernic și reformist, iar acesta este PDL-ul. Și un partid destânga iresponsabil și populist, iar acesta este USL-ul. PSD și PNLnu cred că mai pot fi tratate ca entități separate, ceea ce face cao alianță a PDL cu stânga nereformată să fie și greșită, șiimprobabilă.

Ce funcție vreți în noua conducere a partidului?

Elena Udrea: Fac un pas înainte, candidezpentru o funcție de vicepreședinte. Nu am vrut să candidez la ofuncție de prim-vicepreședinte din două motive. Pe de o parte,pentru a lăsa loc unui coleg provenit din societatea civilă săocupe această funcție. Ar fi, cred, semnul unei reforme interneveritabile în PDL. Pe de altă parte, pentru că am suficient demuncă la PDL București și la Ministerul Dezvoltării Regionale șiTurismului.

Cum va arăta PDL după alegerile de la acest sfârșit desăptămână?

Elena Udrea: Sunt optimistă. Eu cred că aceastăConvenție Națională va marca începutul procesului de revenire apartidului în încrederea românilor.

Pentru asta, însă, trebuie ca PDL să fie unit, să existe osingură echipă. Unitatea trebuie să fie cuvântul de ordine înperioada următoare Convenției. În echipa câștigătorului au loc toțicei care vor binele partidului și sunt gata să pună umărul pentrusuccesul PDL.

Un PDL unit este o nucă foarte greu de spart, chiar și de oopoziție populistă și de o presă mogulizată. Împreună, avem toateșansele să câștigăm alegerile de anul viitor și asta trebuie să fieținta fiecăruia dintre noi.

Ce trebuie să facă PDL după alegeri?

Elena Udrea: Șansa PDL este să câștigeelectoratul de dreapta. Dacă vrem să câștigăm alegerile din 2012,nu avem altă cale decât continuarea procesului de reformă. Trebuiesă le arătăm românilor că suntem singurii suficient de curajoși șide determinați să promovăm o Românie dreaptă, o Româniecorectă.

Avem nevoie și de o reformă internă care înseamnă criterii clareși transparente de promovare în interiorul și exteriorulpartidului, de gestiune a carierei, deschiderea mai mare cătreelectorat, dialog efectiv cu societatea civilă, atragereaspecialiștilor în varii domenii, susținerea tinerilor și afemeilor, analiza activității tuturor celor care ocupă cu sprijinulpartidului funcții numite sau alese și retragerea sprijinului celorcare afectează prin prestația lor imaginea și credibilitatea PDL, ocomunicare permanentă, reală și constructivă cu baza partidului, omai bună comunicare în afara partidului, în media etc.

Legat de Primăria Capitalei. Vă gândiți la o candidaturăpentru postul de primar general?

Elena Udrea: Nu. Dar vreau ca PDL București săredevină organizația etalon a partidului. De aici se dadea semnalulcâștigării alegerilor în toată țara, în 2000 și 2004. Pentru arecâștiga încrederea bucureștenilor, este nevoie de implicare, deasumare și realizare a unor proiecte importante pentru Capitală, înașa fel încât să demonstrăm că suntem capabili să și vrem să găsimsoluții la problemele tot mai complexe ale orașului, alelocuitorilor lui. Legea Capitalei reprezintă cheia rezolvăriimajorității acestor probleme pentru că atinge cauza lor: o proastăorganizare administrativă, depășită și ineficientă. Bucureștiuleste ca un cal de cursă căruia i-a fost legată piedica. Cei care seopun reformei administrative adusă de Legea Capitalei suntinteresați să își conserve avantajele personale și de partid pecare le oferă actuala situație. Este cazul PNL și primarului lor dela sectorul 1, care se opun cu o înverșunare de câteva milioane deeuro, cât îi costă campaniile pe care le derulează în Bucureștiîmpotriva acestei legi. Motivul este simplu de înțeles: vor săcontroleze în continuare bugetul Sectorului 1, cel mai mare bugetal vreunui sector, aproximativ 280 de milioane de euro. Buget carereprezintă sursa de finanțare a clientelei proprii, clientelei departid și a campaniilor PNL de tot felul. Ar fi interesant să aflămcâți bani dă PNL, și de unde îi are, pe publicitatea negativăfăcută Legii Capitalei, cu care a umplut Bucureștiul?

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu